Karlsberger pub – Longyearbyen

Har du aldri vært på Svalbard, anbefaler vi absolutt en tur dit. De fleste som har opplevd dette magiske øysamfunnet blir bergtatt, og mange tar turen opp flere ganger. Svalbard er nok for de fleste mest kjent for gruvedriften. Før var det stor drift i Sveagruva, men etter at den ble lagt ned er det kun Gruve 7 i Longyearbyen som er i drift (foruten gruven i den russiske bosetningen Barentsburg, men denne drives av russerne). I dag ligger hovedfokuset på forskning og turisme. Svalbard har en helt unik arktisk natur, og den kan du oppleve med for eksempel snøscooter, til fots, med hundeslede, på ski og med båt.

Når du kommer til Svalbard, vil du også møte varmen fra innbyggerne. Her har folk god tid til hverandre, og det finnes alltid rom for en god historie. På Svalbard er det ikke lange periodene mellom total mørketid og dager der sola står midt på himmelen døgnet rundt. Februar er den mest magiske tiden der, på grunn av det vakre blå lyset i det sola igjen begynner å gi litt dagslys. Dette blå lyset er umulig å beskrive, og må oppleves på nært hold for at du skal skjønne hvor spektakulært det er.

Karlsberger Pub – et naturlig samlingspunkt

Et av flere steder du kan slå av en prat med svalbardianerne etter en lang dag ute i naturen, er på Karlsberger Pub i Longyearbyen, som du finner i Lompensenteret. Denne koselige puben er stamstedet til mange i Longyearbyen, og drives av Steve Daldorff Torgersen, som er godt kjent blant de lokale. Han har lang fartstid på øya, og kjenner Spitsbergen ut og inn. Da han pusset opp puben nylig valgte han å innrede den med et gjennomgående gruvetema. På veggene henger det portretter av sotete gruvearbeidere, og mye av interiøret er hentet nettopp fra gruvene.

I baren finner du en av Europas største samlinger av brennevin, med over 1 000 ulike sorter. Den mest eksklusive er en konjakk fra 1802. Denne finnes det kun to av i hele verden. Skal du kunne nyte smaken av denne må du dog kjøpe hele flasken, og da må du belage deg på et kraftig innhugg i lommeboka.

Er du glad i Armagnac kan du på Karlsberger Pub bestille en som er like gammel som deg selv, eller hvorfor ikke velge en som er fra året bestemoren din ble født? Du finner Armagnac fra årene 1908 til 1989.

Jevnlig arrangeres «På krakken» på Karlsberger Pub. Her inviteres ulike personer til en uformell samtale med journalisten og forfatteren Arne O. Holm. Han er redaktør av High North News, og er ansatt ved Nordområdesenteret. De inviterte kan være fra Svalbards befolkning, eller andre besøkende. Felles for de alle er at de har levd et liv i Arktis. «På krakken» byr på spennende, morsomme, interessante og rørende historier om det å leve tett på denne spesielle delen av verden. Du får et innblikk i hvor hardt det kan være å overleve der oppe, nesten helt inntil Nordpolen. Og det blir garantert servert en saftig isbjørnhistorie eller flere. Noen har jobbet i gruva, andre har overvintret på fangststasjoner rundt på Svalbard.

Det er alltid god stemning på Karlsberger Pub, og den koselige atmosfæren gjør at man virkelig føler seg velkommen der. Du kan selvfølgelig ikke reise til Svalbard kun for å drikke cognac, men her er det så mye annet å oppleve at du egentlig ikke bør gå gjennom livet uten å dra dit.